ELADÓ CSALÁDI HÁZ ILLETÉKE

 

Mennyit fizetünk eladó családi házak esetén az APEH-nak?

 


Ingatlan megszerzése esetén alapesetben az illeték mértéke 10%. Ehhez képest az Illetéktörvény kedvezményes illetékmértéket rendel alkalmazni lakástulajdon megszerzésére. Így az eladó családi ház megvétele esetén az illeték mértéke 4 millió forintig 2%, az e feletti részre 6%. Ez az illetékmérték az eladó családi ház forgalmi értéke alapján kerül kiszámításra.

 

 

illetek

 

 

Fontos figyelembe venni, hogy ez a kedvezményes illetékmérték csak a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges építményekre vonatkozik. Így az eladó családi ház telkén található garázs, műhely, üzlet vagy gazdasági épület vonatkozásában nem érvényesül a 2-6%-os mértékű illetékkulcs, hanem 10%-os mértékkel kell az kiszámítani és befizetni.

 

Amennyiben az eladó családi ház vevője magánszemély és a vásárlást megelőző, vagy azt követő 1 éven belül eladja, akkor az illetek alapja a vásárolt családi ház és az eladott másik lakástulajdon forgalmi értékének különbözete.

 

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az eladó családi ház és az azért fizetett ellenérték között feltűnő aránytalanság áll fenn, vagyis a családi ház forgalmi értékének 50%-át nem éri el az ellenérték, úgy a kettő különbözetének 50%-át alapul véve ajándékozási illeték kerül kiszabásra 5-30% mértékkel.

Az illeték összegét az APEH állapítja meg, amelyet az eladó családi ház megszerzője köteles megfizetni. Az APEH fizetési meghagyásban hívja fel az eladó családi ház megszerzőjét annak megfizetésére.

A forgalmi érték a szerződésnek az földhivatalhoz történő benyújtásának időpontjában fennálló értéket veszi figyelembe az APEH.

 

A forgalmi értéket az illeték fizetésére köteles személy köteles bejelenteni. Amennyiben ez a bejelentett érték az APEH megítélése szerint eltér a forgalmi értéktől, úgy azt az APEH állapítja meg. Ebben az esetben helyszíni szemle, összehasonlító adatok, illetve szükség esetén külsős szakértő bevonásával történik a forgalmi érték megállapítása.

 

Eladó családi ház tulajdonjogának megszerzése esetén az APEH a szerződésben megjelölt vételár alapulvételével illetékelőleget szab ki.

 

 

További ingatlan illeték információk:


Ingatlanforgalmazás illetékkedvezménye

Építési telek ingatlan illetéke

Termőföld ingatlan illetéke

Ingatlan illeték általában